Vaak zie ik in de supermarkt bakjes broccolirijst liggen. Best prijzig vergeleken met de stronkjes broccoli die iets verderop op de groente afdeling liggen. Dus heb ik zelf wat broccoli tot groenterijst vermalen. Het blijkt een heerlijke basis voor een veganistische buddha bowl.
Genoeg groenten eten is voor vegans vaak geen probleem. Groenten zijn zo belangrijk vanwege de vitamines en mineralen in de diverse groenten zitten én vanwege de vezels die voor een gezondere darmflora zorgen. En daarmee ook voor een betere immuniteit. Met dit recept voor een 100% plantaardige buddha bowl op basis van broccolirijst krijg je in één klap rond de 250 gram groenten binnen.
Ingrediënten voor een broccolirijst buddha bowl
Recept voor 2 personen
- 250 gr broccoli
- 100 gr rode kool
- 75 gr gefermenteerde tofu
- 5 snacktomaatjes
- stukje komkommer (ong. 10 cm)
- ½ tl gedroogde dille
- 1 el rijstazijn
- 1 tl mirin
- 1 el olijfolie
- 2 volle el hummus
- olie om in te bakken
- peper en zout naar smaak
Recept vegan broccolirijst buddha bowl
Stap 1
Snijd de broccoli in roosjes. Schilde stengel en snijd die in kleine stukken. Doe de stukken stenkel in het bakje van de staafmixer en maal tot je stukjes ter grote van een rijstkorrel hebt. Doe even over in een schaal.
Maal ook de broccoliroosjes fijn tot rijstformaat.
Stap 2
Schaaf de rode kool in heel dunne schijfjes en masseer een snuf zout in de kool zodat die wat zachter wordt.
Stap 3
Snijd de tomaatjes in vieren en snijd de komkommer in blokjes. Doe de groenten bij elkaar en voeg wijnazijn, olijfolie, gedroogde dille, 1 tl mirin (of bv agavesiroop) en peper en zout naar smaak toe.
Stap 4
Verhit wat olie in een koekenpan en bak de broccolirijst enkele minuten onder voortdurend omscheppen tot de broccoli wat donkerder groen wordt.
Stap 5
Verdeel de broccolirijst over twee schaaltjes. Verdeel de rode kool, de tomaat/komkommersalade en de gefermenteerde tofu erover. Voeg tot slot een lekker volle lepel hummus toe.