Een van mijn zoete zondes is zelfgemaakte appeltaart. En ook die is heel eenvoudig helemaal diervriendelijk en dus vegan te maken. Zo’n zelfgemaakte appeltaart is eigenlijk nog lekkerder als iemand anders hem maakt. Wel de lusten, niet de lasten. Fijn dus dat mijn zus pas de keuken indook en deze veganistische appeltaart maakte.
Wat is egg replacer?
In een standaard appeltaart zit ei. Dat past natuurlijk niet in een vegan lifestyle. Een goed alternatief is No egg – egg replacer van Orgran (bijvoorbeeld online te koop bij Albert Heijn). In deze eivervanger zit onder meer aardappelmeel en tapiocameel. Deze vervanger is cholesterol- en glutenvrij.
Ingrediënten voor een vegan appeltaart
Deeg:
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram plantaardige margarine op kamertemperatuur
- 130 gram witte basterdsuiker.
- ei vervanger: 2 tl egg replacer en 4 el lauwwarm water. Goed mengen.
- snufje zout
- geraspte schil van een grote citroen of 2 kleine citroenen
Vulling:
- 100 gr rozijnen
- ruim 1 kilo goudreinet of elstar appels
- 40 gr witte basterdsuiker
- 3 tl kaneel/koekkruiden
- sap van een halve citroen
- springvorm van 18 cm doorsnede.
Zo maak je een veganistische appeltaart
1. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng het met koele handen tot een samenhangend geheel.
2. Vet de springvorm goed in en bekleed de vorm met een laagje deeg. Wil je het heel netjes doen, dan rol je het deeg eerst uit. Maar gewoon steeds een beetje deeg pakken en met je vingers aandrukken gaat ook. Houd een deel van het deeg achter om reepjes te maken voor de bovenkant van de appeltaart.
3. Maak de vulling
- Laat de rozijnen een kwartier in warm water wellen. Knijp daarna voorzichtig wat water eruit.
- Schil de appels en snijd ze in reepjes of stukjes.
- Meng appels, rozijnen, kruiden, suiker en citroensap door elkaar. Doe de vulling in de springvorm en druk een beetje aan.
- Maak voor de bovenkant smalle reepjes deeg en leg die in ruitvorm over de vulling.
4. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
5. Zet de plantaardige appeltaart circa 75 minuten in de voorverwarmde oven (180 graden Celsius). Controleer zo nu en dan hoe het ervoor staat. Als de taart al bruin is aan de bovenkant voordat de 75 minuten verstreken zijn, dan kun je een stuk aluminium folie over de bovenkant van de taart leggen om verbranden te voorkomen.
6. Bestrooi de appeltaart na afkoelen met poedersuiker.
Voor erbij: vegan slagroom
Voor een lekkere klodder veganistische slagroom klop je een pakje Alpro Cuisine Soya- Op te kloppen op. Het pakje lijkt veel op gewone soja kookroom maar dit is een speciale op te kloppen versie. Onder online meer te koop bij AH en Plus supermarkten.
MEER RECEPTEN
Op zoek naar een recept voor een lekker ontbijtje. Probeer de banaan-spinazie smoothie eens, lekker en gezond. Of ga voor een tropische verrassing, een smoothie met mango en kokos.