Asperges en ei zijn voor mij onlosmakelijk verbonden. Zelfs vegans hoeven deze heerlijke combinatie niet te missen. Met kala namak en zijden tofu maak je een heerlijke, plantaardige eisaus.

De lekkerste lentegroente: witte asperges
Vegan eten valt me over het algemeen niet moeilijk maar kaas en eieren kan ik soms enorm missen. Steeds vaker lukt het me om smaakvolle alternatieven te vinden. Bij witte asperges maak ik tegenwoordig een veganistische eisaus met kala namak zout (dat dankzij de zwavel echt naar ei smaakt) en silken tofu voor een romige, maar niet te dunne, structuur.
Ingrediënten voor asperges met eisaus
Voor 2 personen
- 600 gr asperges
- 1 blok silken tofu (400 gr)
- 1 el citroensap
- ½ tl kurkuma
- 1 tl kala namak zout
- ½ el edelgistvlokken
- enkele takjes platte peterselie
Recept voor asperges met eisaus
Stap 1
Schil de asperges met een dunschiller en snijd een klein stukje van de onderkant af. Kook de asperges in water met een beetje zout in 5 minuten gaar.
Stap 2
Doe de silken tofu, het citroensap, de kurkuma en de helft van het kala namak zout in een steelpan. Klop met een garde tot de klontjes eruit zijn.
Stap 3
Verwarm de saus op middelhoog vuur tot het goed warm is maar laat niet koken.
Stap 4
Laat de gekookte asperges goed uitlekken op keukenpapier en verdeel over de borden. Geef de saus bij de asperges en strooi de overige kala namak over de asperges. Garneer met wat platte peterselie.

Dankzij het kala namak zout heeft de saus een echte ei-smaak
MEER MET KALA NAMAK ZOUT
- Met kala namak zout maak je ook een lekkere vegan variantie op scrambles eggs. Het recept voor deze plantaardige roereieren vind je hier.

Scrambled tofu, de vegan roerei-vervanger. Met kala namak zout
- Of maak een quiche met kikkererwtenmeel (dat zorgt ook voor de gele kleur) en het kala namak zout

Kikkererwtenmeel-quiche met broccoli en tomaat