Het pakje vegan gehakt van Naturli had ik al enkele keren gezien. Griezelig hoeveel dat op dierlijk gehakt lijkt. Het leek me een praktische basis voor een plantaardige homemade burger. Et voilà, hier is de veganistische baharat-burger met daarbij rode kool-salade met komijn.
Bijzonder hoeveel het 100% plantaardige gehakt van Naturli lijkt op het gehakt dat ik vroeger als kind bij de slager kocht. Het smaakt vast totaal anders. Maar na ongeveer 40 jaar vegetarisch en ruim 1 jaar vegan eten heb ik geen idee meer hoe dierlijk gehakt smaakt. En ik ben ook niet op zoek naar iets wat erop lijkt. Maar wel naar iets waarmee je makkelijk een burger kunt maken. Want een broodje burger vind ik een heerlijk, winters lunchgerecht.
Naturli vegan gehakt
Het vegan gehakt voelt wat vreemd aan, plakkerig vooral. En als ik een stukje rauw proef, heeft het iets zoets. Met wat tomatenpuree en baharat-kruiden maak ik het gehakt op smaak. Volgens de gebruiksaanwijzing moeten burgers ongeveer 5 tot 7 minuten aan iedere kant gebakken worden.
Erbij eet ik rode kool-salade. Daar verwerk ik komijn in omdat dat ook in het baharat kruidenmengsel zit, zo passen de twee gerechten mooi bij elkaar.
Dit heb je nodig voor de baharat-burger
Recept voor 2 personen
Ingrediënten voor baharat-burger
- 200 gr gehakt van Naturli
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl baharat-kruiden (ik gebruik die van Jonnie Boer)
- 2 broodjes
- een handje spinazie
- 10 schijfjes komkommer
- 2 el hummus
- 2 el vegan mayonaise
- enkele druppels sriracha
Ingrediënten voor rode kool-salade
- 400 gram rode kool
- 1tl zeezout
- 2 el olijfolie
- 2 el dragonazijn
- 2 tl mosterd
- 2 tl dadelsiroop
- 1 tl gemalen komijn
Recept rode kool-salade
Stap 1
Snijd de rode kool in heel dunne schijfjes. Dat gaat het best met een mandoline.
Stap 2
Doe de rodekool in een kom, strooi het zout erover. Masseer met twee handen het zout in de rodekool. Op deze manier wordt de kool zachter en minder taai.
Stap 3
Maak de dressing met de overige ingrediënten en mix die dressing door de kool. Zet weg.
Recept baharat-burger
Stap 4
Neem de vegan gehakt en voeg de baharat-kruiden en de tomatenpuree toe. Kneed goed door elkaar. Maak van het gehakt twee balletjes en druk die plat tot je mooie, ronde burgers hebt.
Stap 5
Doe wat vegan olie of plantaardige boter in een koekenpan en bak de burgers op middelhoog vuur gaar, ongeveer 6 minuten per kant.
Stap 6
Snijd de broodjes doormidden. Verdeel de 1 el hummus over de onderste helften en leg daar wat blaadjes spinazie op.
Stap 7
Smeer de bovenste helften in met een mengsel van mayonaise en sriracha.
Stap 8
Leg de gare burgers op de spinazie. Verdeel de komkommer, nog wat spinazie en een schepje van de rodekool-salade over de burgers. Dek af met de andere helft van het broodje.
Stap 9
Serveer de burger met wat extra rode kool-salade.
Enjoy!
ANDERE BURGERS
Wat ook lekker is: deze champignonburger met barbecue-smaak.
Of maak eens een vegan broodje ‘pulled pork’ met jackfruit.