In het kader van no-waste probeer ik alle restjes in mijn koelkast altijd op te maken. En half bakje champignons werd zo een soort vegan bbq-champignonburger. Een soort, want er kwam geen barbecue aan te pas.
personen
1 à 2
bereiden in
25 min
maaltijd
lunch
Wonen in een appartement vind ik heerlijk. Ik heb geen al te groene vingers dus mijn balkon van 6 m2 is voldoende voor mij. Eén nadeel, barbecueën is niet echt een optie omdat alle bovenburen dan in de bbq-walmen zitten. Daarom kocht ik kort geleden liquid smoke, een flesje met een vloeistof die gerechten een barbecue smaak kan geven. En het werkt echt! Wat een top-ingrediënt voor vegetariërs en vegans.
Dit heb je nodig voor 1 à 2 personen
Ingrediënten bbq-champignonburger
- 125 gram champigons
- 1 teen knoflook
- 1 sjalotje
- 1 tl liquid smoke
- 1 tl pulled pork kruidenmix
- 1 volle el tomatenpuree
- 1 el arrowroot poeder
- 1 handje walnoten
- 1 el plantaardige olie om in te bakken
Extra:
- 2 broodjes
- enkele plakjes komkommer
- wat walnoten
- vegan mayonaise
Recept: vegan bbq-champignonburger
Stap 1
Snipper het sjalotje en bak op een zacht vuur in een beetje olie glazig.
Stap 2
Maak de champignons schoon en snijd in plakjes. Voeg toe aan de sjalotjes en bak op middelhoog vuur tot het vocht verdwenen is.
Stap 3
Voeg de fijngesneden knoflook, de tomatenpuree, de liquid smoke en de kruidenmix toe en bak nog een minuut of twee door.
Stap 4
Doe de mix in een schaaltje en laat een beetje afkoelen.
Stap 5
Hak de walnoten klein, maar niet te fijn. Bewaar in een schaaltje.
Stap 6
Doe de afgekoelde mix in een hakmolen en voeg de arrowroot toe.
Stap 7
Mix tot je een iets gladdere substantie hebt. Niet te glad, er mogen wel wat grotere stukjes inzitten. Doe het mengsel bij de walnoten in een schaaltje en mix door elkaar. Proef of er nog zout of peper nodig is.
Stap 8
Maak met natte handen twee burgers van het mengsel. Ze zijn niet zo heel stevig dus wees voorzichtig. Bak de burgers in een beetje olie aan beide kanten gaar.
Serveer op twee broodjes die je hebt besmeerd met vegan mayonaise. Garneer met komkommer en walnoot.
Enjoy!
Meer inspiratie nodig? Probeer deze recepten eens!
maaltijdsoep: koolrabi-tomatensoep
Een frisse tomatensoep met dille en een knapperige bite dankzij de koolrabi
Ook lekker: poké bowl met enoki
Met poké bowls kun je eindeloos variëren en experimenteren. Probeer deze eens met enoki paddenstoelen
Lekker anders: zeesla-wakame-avocadospread
Avocadospread anders: geen guacamole, maar met de zilte smaak van de zee