Edamame klinkt zo lekker chique Japans, maar goed beschouwd is het niet meer dan een jonge sojaboon. Maar wel een heel lekkere. En fijn als basis voor gezonde edamame falafel.
Edamamebonen niet rauw eten
Edamamebonen zijn diepgevroren bij de supermarkt te koop. Dat scheelt weer het pellen van de peulen. Rauw zijn ze eigenlijk best lekker. Maar laat je niet verleiden een handje door een salade te gooien. Rauw zijn ze namelijk ook giftig want ze bevatten lectine. Als je daarvan te veel binnenkrijgt, kan dat schadelijk zijn voor darmen en nieren. Maar gelukkig, als je ze voldoende verhit dan zijn de edamamebonen lekker en heel gezond.
Falafel wordt normaal van kikkererwten gemaakt. Maar waarom niet eens die prachtige edamamebonen gebruiken? Ze smaken wat frisser (minder melig) dan kikkererwten. En de kleur is ook zo mooi heldergroen.
Recept edamame falafel
Ingrediënten voor edamame falafel
Recept voor 3 personen
- 300 gram edamamebonen uit de diepvries
- 2 volle tl falafel kruidenmix (ik gebruikte die van PitPit)
- 1 eivervanger (bv van Orgran)
- 1 solo knoflook of teentje knoflook
- 1 tl geroosterd wit sesamzaad
- 2 tl panko broodkruim
- Snuf zout
Zo maak je edamame falafel
Stap 1
Laat de edamame bonen ontdooien en dep droog.
Stap 2
Verwarm een oven voor op 200⁰C.
Stap 3
Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrijk met olie.
Stap 4
Maal de bonen in het bakje van de staafmixer goed fijn. Doe de edamamepasta in een schaal en voeg de overige ingrediënten toe. Rol negen falafelballetjes en leg die op de bakplaat. Smeer met een kwastje wat olie op de balletjes.
Stap 5
Laat de balletjes 20 minuten in de over garen. Keer ze halverwege een keer om. Wil je liever een meer knapperig korstje? Bak de falafelballetjes dan in een koekenpan in plantaardige olie.
Kies je voor de oven? Waarschijnlijk is er nog veel ruimte vrij op de bakplaat. Die kun je mooi gebruiken om knapperige boerenkool te maken.
Recept geroosterde boerenkool
Ingrediënten voor krokante boerenkool
- 2 handenvol klein gesneden boerenkool
- 1 tl olijfolie
- ¼ tl zout
Mix alles door elkaar en spreid uit over een bakplaat en laat 20 minuten roosteren in een oven van 200⁰C.
Recept avocadospread
Ingrediënten voor avcadospread
- 1 avocado
- 1 tl sesamolie
- 2 tl limoensap
- snufje zout
- 1 tl geroosterd wit sesamzaad
- ½ tl zwart sesamzaad ter garnering
Prak de avocado fijn, voeg alle ingrediënten behalve het zwarte sesamzaad toe. Doe de avocadospread in een schaaltje en garneer met zwart sesamzaad
Recept tomatensalade
Ingrediënten tomatensalade
- 150 gram snoeptomaatjes, gehalveerd
- 2 tl olijfolie
- ½ tl gedroogde dille
- Snufje zout
Meng alle ingrediënten door elkaar en zet weg.
Recept zoetzure komkommerlinten
Ingrediënten zoetzure komkommer
- 1/2 komkommer
- 50 ml rijstazijn
- 1 el suiker
- chilivlokken
Zo maak je zoetzure komkommerlinten
Stap 1
Schaaf met kaasschaaf of aspergeschiller linten van de komkommer
Stap 2
Doe 50 ml rijstazijn in een pannetje, voeg suiker en een klein beetje chilivlokken toe. Brengt aan de kook.
Stap 3
Giet de hete azijn over de komkommerlinten en laat een minuut of vijf staan.
Maak een falafelsalade door alle ingrediënten op een schaal te leggen.
Edamame falafel wrap
Je kunt deze ingrediënten ook gebruiken om een falafelwrap te maken. Ik gebruikte de bieten tortilla van No Fairytale.
(voor 1 persoon)
Meng 1 el vegan mayonaise (die van Hellmann’s is heerlijk) met 1 tl limoensap. Besmeer de wrap met het mayonaise mengsel, laat de zijkanten vrij. Leg daar een handje rucola-sla overheen. Verdeel de avocadospread over de wrap en leg er wat gemarineerde tomaatjes bij. Leg tot slot 3 edamame falafelballetjes op de wrap. Sla de zijkanten over de balletjes heen en zet vast met prikkers.
MEER SNACKS
Ook lekker is dit broodje met vegan pulled ‘pork’ gemaakt van jonge jackfruit uit blik.
Liever een burger? Deze is gemaakt met gehakt van Naturli, hiermee maak je een heerlijk smeuïge burger.