Ooit stonden er in de drooggemaakte Watergraafsmeer zo’n 40 buitenplaatsen. Eén ervan is nog over: Frankendael. Het ligt in het gelijknamige park. Een mooie plek voor een paar uur genieten van groen in Amsterdam.
Op zonnige dagen trekken Amsterdammers en toeristen massaal naar parken. Zeker net zo mooi als het Vondelpark maar velen malen rustiger is park Frankendael in Watergraafsmeer. Het ligt op een minuut of tien wandelen van station Amstel. Als ik vanaf de Kamerlingh Onneslaan het park inloop, sta ik gelijk tussen de volkstuintjes van Klein Dantzig. Dit is met stip het mooiste volkstuinencomplex dat ik ooit gezien heb. Aan beide kanten van een slootje lonkt een zee, nee, een oceaan aan bloemen. De kleine paadjes zijn vanwege corona even niet toegankelijk. Maar in andere jaren kun je het complex nog beter verkennen.
Schooltuin Vink
Iets verderop liggen de schooltuinen. Klassen kinderen staan gebogen over bloemen en krijgen uitleg over alles wat groeit op zo’n tuin. Ze hebben ook allemaal een eigen stukje grond, versierd met soms heel creatieve naambordjes. Amsterdam blijkt 13 schooltuinen te hebben, verspreid over de stad. Deze Schooltuin Vink bestaat al sinds 1922. Leuk, dat had ik vroeger ook wel gewild op mijn school. Als de hekken openstaan, mag je zo naar binnen lopen.
Een overvliegende ooievaar vraagt aandacht. Hij/zij vliegt naar een toren midden op een kinderspeelplaats. De vogels hebben twee jongen, zo vertelt een voorbijgangster. Al snel zie ik een donzig koppie boven het nest uitsteken. Schattig. Op dit open veld wordt eens per maand de Pure Markt gehouden, maar nu even niet vanwege corona. Hopelijk kan het snel weer, lijkt me ontzettend gezellig.
Restaurant De Kas
Ik loop verder. Naast het verharde fiets-/wandelpad zijn er verschillende onverharde paden dwars door de begroeiing heen. Het ruikt hier echt naar natuur. Heerlijk. Ook wie nog nooit in het park geweest is, heeft misschien wel eens gehoord van restaurant De Kas. De kassen werden in 1927 gebouwd om andere parken in de stad te voorzien van bomen, grassen en exotische gewassen als bananen en palmen. Maar sinds begin van deze eeuw worden in herbouwde kassen prachtige gerechten bereid met ingrediënten die ’s morgens nog in de moes- en kruidentuinen is en rond de kassen stonden. Wat hier niet groeit, komt uit de eigen tuin in de Beemster waar een slordige 200 soorten groenten en fruit gekweekt worden. Daarmee worden mooie, duurzame menu’s samengesteld.
Kunstwerk: slag om Watergraafsmeer
Opeens doemen bootjes gemaakt van wilgenhout op. Het blijkt een kunstwerk van Jan van Schaik dat hij samen met schoolkinderen gemaakt heeft. De schepen verbeelden de slag om Watergraafsmeer die tijdens de 80-jarige Oorlog plaatsvond. Watergraafsmeer was toen nog water en maakte deel uit van de Zuiderzee. De Watergeuzen vochten hier tegen de Spanjaarden. En wonnen.
Huize Frankendael
Het 18de eeuwse Huize Frankendael is het laatste overgebleven buitenhuis van Amsterdam. Hier nodigde de gefortuneerde eigenaar familie en vrienden uit om te genieten van de natuur. Want ja, toen lag dit prachtige optrekje met bijbehorend park buiten de stad. Nu raast aan een kant het verkeer voorbij, maar in de tuin achter het huis merk je daar niets van.
Restaurant Merkelbach
In de stijltuin van Frankendael staan op zonnige dagen terrastafeltjes van restaurant Merkelbach. De kleine maar fijne menukaart biedt heerlijke lunchgerechten en borrelhappen. ’s Avonds is er een menu van de chef, ook een vegetarische. Alles wat hier geserveerd wordt, is geïnspireerd op de slow food-beweging. Op koelere dagen kun je terecht in het koetshuis. De grote tuin is een pré in deze corona-tijd: er passen voldoende tafeltjes op gepaste afstand. De aspergesoep blijkt een schot in de roos. Hier kan een lunch zomaar overgaan in een middaglang loungen tussen de bloemen.
Omgeving Amstelstation
Loop je het Amstelstation aan de andere zijde uit, dan kom je via een bedrijventerrein met o.m. de kantoren van Philips bij de Amstel. Aan de overkant van het water zie je het bijzondere gebouw van Waternet. Daarvoor ligt een grasveld aan het water waar het op warme dagen heerlijk toeven is.
Bij het station staan ook vaak deelscooters waarmee je snel op je bestmming komt.
MEER AMSTERDAM
Nog zo’n relatief rustig park in Amsterdam vind je in het noorden van de stad. Extra leuk is dat je daar zo nu en dan mee kunt op wildpluk-wandelingen.
Varen, ook zo heerlijk, en als je een tochtje maakt met Plastic Whale maak je ook de grachten nog plastic-vrij.
Net iets buiten Amsterdam is het heerlijk kanoën tussen de polders. Fijn, zo’n wetlands-safari in Nederland.