Het begint bijna op een hobby te lijken: fermenteren. Na de heerlijke bloemkool en rodekool heb ik me nu op tofu gestort. Ik kocht al geregeld gefermenteerde tofu van Taifun maar dat is best een dure hobby. Zelf maken is een stuk goedkoper. En bovendien kun je er nog extra smaakjes aan toevoegen ook. Ik vind gefermenteerde tofu heerlijk als alternatief voor het traditionele kaasblokje. Maar de kimchi tofu doet het ook erg goed in salades en buddha bowls.

Het zelf fermenteren van tofu is kinderlijk eenvoudig
Soja fermenteren
Over soja wordt veel beweerd. Sommige zweren erbij, andere beweren dat sojaproducten ongezond zijn. Maar gefermenteerde soja zou volgens de critici juist wel gezond zijn. Nog een reden om de tofu te fermenteren. Daarnaast is de smaak van tofu kimchi echt fantastisch. Ik ben al volop aan het experimenteren met toegevoegde smaken. Maar hier is alvast een basic recept. Het resultaat is een soort vegan feta.

Verslavend lekker, deze gefermenteerde tofu
Ingrediënten gefermenteerde tofu
- ½ blok tofu, ongeveer 175-200 gram
- 1 el zeezout
- 1 teen knoflook
- 2 volle tl gedroogde oregano
- (mineraal)water, zonder bubbels
- Verder nodig: een glazen weckpot

De tofu kimchi kun je nog zeker een maand in de koelkast bewaren
Recept tofu kimchi
Zorg dat alle materialen die je gebruikt heel schoon zijn. Spoel alles na met kokend water want je wilt geen verkeerde bacteriën in de tofu.
Stap 1
Doe een laagje (enkele centimeters) mineraal water in de glazen pot en voeg het zout toe. Roer tot het is opgelost
Stap 2
Snijd de tofu in kleine blokjes en doe de helft in de weckpot.
Stap 3
Voeg de kleingesneden knoflook en de oregano toe plus de overige blokjes tofu. Vul de pot verder met mineraalwater tot alle tofublokjes onder water staan.
Stap 4
Sluit het deksel maar doe de rubberen ring er niet omheen. Zo kunnen de gasbelletjes die de komende dagen ontstaan ontsnappen. Zet de pot in een schaaltje want soms bubbelt er ook wat water over de rand. Zet het geheel op een plek met constante kamertemperatuur. De pot mag niet in de zon staan. Ik zet de potten altijd in de ruimte waar mijn wasmachine staat. Daar is het donker en de temperatuur fluctueert er nauwelijks.
Stap 5
Na ongeveer een week is de tofu al heerlijk op smaak en heb je een mooie vegetarische kaasvervanger. Je kunt de tofu langer laten fermenteren (proef dan om de paar dagen of je de smaak lekker vindt) maar die kans kreeg deze eerste pot niet. Te lekker. Ben je tevreden over de smaak, dan kun je de tofu-feta in de koelkast nog zeker een maand goed houden. De fermentatie stopt dan en de smaak blijft hetzelfde.

Ik eet de gefermenteerde tofu zelfs als alternatief kaasblokje
Dank je wel voor dit recept! Heb je hiervoor geen stremsel nodig dan?
nee, dat is niet nodig!
Als ik meer tofu wil maken (twee blokken) hoeveel zout moet ik dan nemen? Hoeveel gram per hoeveel ml water?
Dan kun je alles met 4 vermenigvuldigen want je maakt 4 keer zoveel.
Ik zou maar oppassen met vier eetlepels zout dan als je denkt alles maal vier te kunnen doen.
Doe maar gewoon wegen: per kilo product, 1,5 procent zout. Je water hoeft niet als zeewater te smaken. Een klein beetje zout in het water conserveert, tot het moment dat de melkzuurbacterieën het over gaan nemen. Het zout heeft alleen die functie.