Geroosterde paprika vormt een prachtige basis voor een zonnig gele pastasaus. Serveer er stukken geroosterde venkel bij.
Geroosterde paprika: zon op je bord
Van rauwe paprika ben ik geen fan (of eigenlijk, vooral mijn maag is er geen fan van) maar zo’n geroosterde paprika is een feestje. Dan bedoel ik niet die wat zurige uit een pot, maar verse paprika geroosterd in de oven (of zomers op de barbecue). Dan krijgt paprika opeens een intense, ietwat zoete smaak. Een perfecte basis voor een 100% plantaardige pastasaus. Heel veel toevoegingen heeft deze basis niet nodig.
Ik gebruikte ditmaal gele paprika’s omdat ik zin had in zon op mijn bord.
Ingrediënten voor geroosterde paprika-pastasaus met venkel
Recept voor 2 personen
- 4 gele paprika’s
- 1 knoflookui (of teentje knoflook)
- 1 tl venkelzaad
- 3 takjes verse tijm (alleen de blaadjes)
- 1 venkel
- 150 à 200 gram gedroogde pasta (voor 2 personen), ik gebruikte orecchiette, de oortjespasta uit Puglia
- zeezout, peper
- 3 tl olijfolie
Zo maak je geroosterde gele paprika-pastasaus
Stap 1
Verwarm de oven voor op 240 C
Stap 2
Was de paprika’s, halveer (van boven naar beneden) en haal de zaadlijsten eruit.
Stap 3
Doe alle helften in een kom, voeg een el olijfolie en een snuf zeezout toe en mix alles goed door elkaar zodat de paprika’s glanzen van het vet.
Stap 4
Verdeel de helften over een (metalen) ovenschaal en plaats 45 minuten in de oven. Keer de stukken paprika halverwege om. Doe dan ook gelijk de knoflookui erbij.
Stap 5
Haal de paprika’s uit de oven en laat ze iets afkoelen in een schaal met daaroverheen aluminiumfolie. Leg de knoflookui apart.
Stap 6
Snijd de venkel in acht parten en sprenkel er 1 el olijfolie en wat zeezout overheen. Hussel goed door en leg de parten in de ovenschaal (waar eerder de paprika in zat) en plaats 25 minuten in de oven.
Stap 7
Rooster het venkelzaad in een droge koekenpan tot de heerlijke anijsgeur vrijkomt. Maal het venkelzaad daarna in een vijzel fijn.
Stap 8
Kook de pasta volgens aanwijzingen op de verpakking.
Stap 9
Pel de afgekoelde paprika’s en doe ze in het bakje van de staafmixer. Voeg het fijngemalen venkelzaad toe, evenals de blaadjes van de takjes tijm. Knijp de knoflookui uit, en voeg een el olijfolie toe. Meng het geheel tot het een gladde saus is. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe. Het mag goed op smaak zijn want de pasta zelf smaakt vrij neutraal. Warm de saus nog even op.
Stap 10
Giet de pasta af en roer de pasta door de veganistische gele paprikasaus en leg de stukken geroosterde venkel ernaast. Strooi nog enkele blaadjes tijm over de pasta en serveer.
Buon appetito!
MEER PASTA
Ook lekker is deze ziltige pasta met zeekraal en avocado.
Of ga lekker voor een meer traditionele tomatensaus bij de pasta. Altijd lekker!