Pesto’s zijn lekker multifunctioneel. Ideaal voor een snelle pasta bomvol smaak of een goed alternatief voor boter op brood. Je pimpt er een salade mee en een lepel pesto geeft extra smaak aan bijvoorbeeld een simpele tomatensoep. Hier een recept voor platte peterseliepesto.
personen
4
bereiden in
10 min
maaltijd
smaakmaker
Bij de toko waar ik verse kruiden koop, houden ze van royale bossen. Van de bos peterselie die ik er koop (voor slechts 50 eurocent), kun je met gemak een tienkoppige familie van een goed gekruide maaltijd voorzien. En dat betekent dat ik geregeld met meer dan de helft van zo’n bos verse kruiden blijf zitten. Zonde om weg te gooien, al was het maar in het kader van #nowaste. De makkelijkste manier om zo’n overschot van bijvoorbeeld basilicum, koriander of platte peterselie te verwerken is een pesto. In een goed afgesloten pot in de koelkast blijft de pesto zeker een week lang goed. Je kunt het aan alles en nog wat toevoegen als snelle smaakmaker.
Dit heb je nodig voor 1 potje
Ingrediënten platte peterseliepesto
- 40 gr peterselie
- 40 gr pijnboompitten
- 4 el olijfolie
- sap van een ½ limoen
- 1 teen (geroosterde) knoflook
- Zout en peper naar smaak
Recept: platte peterseliepesto
Stap 1
Was de peterselie en haal de blaadjes van de stengels. Je gebruikt alleen het blad.
Stap 2
Doe de peterselie, de pijnboompitten, het limoensap, de olijfolie en de knoflook (in stukjes) in de hakmolen van je staafmixer en maal tot een gladde substantie. Voeg als het mengsel te dik is nog wat olijfolie toe.
Stap 3
Voeg peper en zout naar smaak toe en bewaar in een afsluitbare pot in de koelkast.
Enjoy.
Meer inspiratie nodig? Probeer deze recepten eens!
Lekker gezond: rode bieten + tofu-spread
Met een overgebleven rode biet maak je in enkele minuten een heerlijke spread.
Ook lekker: spinazie-banaan-smoothie
Liever een groene smoothie? Probeer deze met spinazie-banaan eens, de banaan heft het bittere van de spinazie op.
Zo gemaakt: vegan pasta met zeekraal
Hij staat in tien minuten op tafel, deze pasta met avocado en zeekraal.