Mijn zus maakte onlangs een waanzinnig lekkere vegan chocolademousse. Op zich al een traktatie voor chocoladeliefhebbers zoals ik. Maar met de decoratie van koraal-tuile werd het helemaal een feestje.
Vegan chocomousse blijkt helemaal niet zo moeilijk te maken. De gebruikte silken tofu of zijden tofu heeft als voordeel dat het niet kan inzakken. Maar het wordt ook iets minder luchtig, daarom voegt ze er wat vegan slagroom aan toe. Serveer deze 100% plantaardige chocolademousse daarom in bescheiden porties want het is net zo machtig als het lekker is.
Ingrediënten voor de chocolademousse
Recept voor 4 à 6 personen
- 200 gram zijden/silken tofu (toko of Ekoplaza). Zijden tofu is veel zachter van structuur dan gewone tofu.
- 1 theelepel cacaopoeder
- 1 zakje vanillesuiker of andere zoetmiddel
- snufje zout
- 200 gram pure vegan chocolade met stukjes hazelnoot of hele hazelnoten (bijv Delicata van Albert Heijn)
- ½ pakje Alpro Cuisine Soya om op te kloppen (AH en Jumbo, eventueel via internet)
Ingrediënten voor de koraal tuile
- 15 gr bloem
- 100 ml water
- enkele druppels rode kleurstof voor voedsel
- scheutje vanille extract
- koolzaadolie om in te bakken
Recept: zo maak je vegan chocomousse
Stap 1
Mix de silken tofu met het cacaopoeder, vanillesuiker of ander zoetmiddel en het zout tot het volledig glad gemengd is.
Stap 2
Smelt de pure chocola met nootjes au bain-marie of in de magnetron en mix deze door het tofu mengsel.
Stap 3
Klop de Alpro Cuisine samen met een zakje vanillesuiker stijf en schep de room door het chocolade mengsel. Houdt een beetje achter voor de garnering.
Stap 4.
Vul de schaaltjes of glazen met dit mengsel en laat het een paar uur in de koelkast staan.
Zo maak je een koraal tuile
Stap 5
Meng water, gezeefde bloem, vanille extract en kleurstof met een garde goed door elkaar.
Stap 6
Verhit 30 ml plantaardige olie in een koekenpan met dikke bodem.
Stap 7
Sprenkel het beslag zo dun mogelijk uit over de bodem. Maak dus niet een dik pannenkoekje, dan bubbbelen er geen mooie gaatjes in. Wat werkt is het beslag (met een eetlepel) met zijdelingse bewegingen over de koekenpan verdelen. Gebruik per keer drie, vier eetlepels beslag. De bodem hoeft niet helemaal bedekt te zijn, als het beslag maar op enkele punten met elkaar in verbinding staat. Pas op, als hete olie en water met elkaar in aanraking komen, spettert het behoorlijk. Koolzaadolie schijnt reletief spatvrij te zijn.
Stap 8
Wacht tot het spetteren helemaal gestopt is en schep de tuile (ook wel tuille) uit de pan en leg op keukenpapier om uit te lekken. Dep eventueel heel voorzichtig wat vet van de bovenkant. Maar pas op, want de tuile is teer.
Stap 9
Garneer de chocolademousse met frambozen (vers of ontdooide uit de diepvries). Serveer deze chocolademousse met een toef veganistische slagroom en een stuk koraal tuile.
MEER CHOCOLADE
Kun je geen genoeg krijgen van gerechten met chocolade? Maak dan zeker deze verrukkelijke chocoladetaart eens, vegan en no-bake.