ALLE VEGA(N) RECEPTEN
Gefermenteerde tofu: het is bijna vegan feta
Het begint bijna op een hobby te lijken: fermenteren. Na de heerlijke bloemkool en rodekool heb ik me nu op tofu gestort. Ik kocht al geregeld gefermenteerde tofu van Taifun maar dat is best een dure hobby. Zelf maken is een stuk goedkoper. En bovendien kun je er nog extra smaakjes aan toevoegen ook. Ik vind gefermenteerde tofu heerlijk als alternatief voor het traditionele kaasblokje. Maar de kimchi tofu doet het ook erg goed in salades en buddha bowls.
Romige mangomousse, vegan en fruitig
Hier een recept voor een snel te maken, verrukkelijk romig dessert. Natuurlijk is deze mangomousse vegan, dankzij de plantaardige ‘slagroom’. Een zomers afsluiting voor een diner. Of als lekker tussendoortje als je trek hebt in een fruitige snack.
Bananenbrood, de 100% plantaardige verleiding
Nog wat overrijpe bananen op de fruitschaal liggen? In het kader van no waste verdwijnen die natuurlijk niet in de vuilnisbak maar in dit zalige, veganistische bananenbrood.
Edamame falafel met salade of in een wrap
Edamame klinkt zo lekker chique Japans, maar goed beschouwd is het niet meer dan een jonge sojaboon. Maar wel een heel lekkere. En fijn als basis voor gezonde edamame falafel.
Munt-mango cheesecake, vegan en no bake
Voor het eerst maakte ik een vegan cheesecake met cashewnotencrème. Die notencrème had ik eerder al voor een chocoladetaart gebruikt, en dat beviel goed. Als smaakmakers koos ik voor ingrediënten als munt, mango en oranjebloesemwater. Et voilà, zo ontstond dit recept voor een 100% plantaardige, no bake munt-mango cheesecake.
Geroosterde paprika-pastasaus met venkel
Geroosterde gele paprika’s vormen een prachtige basis voor een pastasaus. Lekker op smaak gebracht met wat venkelzaad en verse tijm. Serveer er stukken geroosterde venkel bij.
Vegan chocolademousse met rode koraal-tuile
Mijn zus maakte onlangs een waanzinnig lekkere vegan chocolademousse. Op zich al een traktatie voor chocoladeliefhebbers zoals ik. Maar met de decoratie van koraal-tuile werd het helemaal een feestje.
Little Italy in Amsterdam, lekkerbekkend leren koken
Onlangs was ik te gast bij het Little Italy event dat het magazine ‘De Smaak van Italië’ jaarlijks organiseert in Amsterdam. Lekker sfeertje. Ik volgde er een olijfolie-workshop en, tatarataaa, leerde zelf pasta maken.
Rode wintersalade met rode kool en bietenmousse
Een maaltijdsalade in de winter? Yep, wel als je voor deze rode wintersalade kiest. Deze salade zit bomvol echte wintergroenten én is hartverwarmend lekker.
Rode linzensoep met limoen-kokosroom
Rode linzensoep is comfort food, maar dan wel een gezonde variant. Dankzij de Marokkaanse ras-el-hanout kruidenmix krijgt deze maaltijdsoep een lekkere smaak boost.
Bosbessenmousse, vegan en super-zacht
Zelf even snel een nagerecht maken? Dat is niet zo moeilijk. Met slechts een paar ingrediënten maak je in een minuut of tien deze vegan silken tofu-bosbessenmousse.
Bieten tarte tatin met mierikswortelmousse
Een bieten tarte tatin wilde ik al heel lang eens maken. Gewoon omdat ik bietjes uit de oven zo lekker vind. En met een knapperig bladerdeeglaagje en een scherpe mierikswortelmousse zijn rode bieten helemaal onweerstaanbaar.
Venkel-komkommer smoothie, fris en romig
Deze venkel-komkommersmoothie ontstond per ongeluk. Meestal maak ik een groene spinazie-smoothie. Maar de spinazie was op en ik had nog wel een stukje venkel in de koelkast liggen. Het resultaat: een frisse, romige smoothie.
Baharat-burger (vegan) met rode kool-salade
Het pakje vegan gehakt van Naturli had ik al enkele keren gezien. Griezelig hoeveel dat op dierlijk gehakt lijkt. Het leek me een praktische basis voor een plantaardige homemade burger. Et voilà, hier is de veganistische baharat-burger met daarbij rode kool-salade met komijn.
Ratatouille, gemengde groenten uit de oven
Van restjes groenten maakt je eenvoudig ratatouille. Het ziet er leuk uit en is bovendien snel gemaakt. De oven doet het meeste werk.
Recept: linzen-boerenkoolsalade met tahin dressing
In deze winterse linzen-boerenkoolsalade verwerkte ik een oer-Hollandse groente. Maar dankzij de dressing met tahin krijgt de salade toch een oriëntaals tintje. De linzen gaan lauwwarm door de boerenkool waardoor dit een echte wintersalade wordt.
Wortelwraps voor een mjummie, vegan lunch
Bij de supermarkt kocht ik worteltortilla’s met 45% groenten. Heerlijk voor een gezonde, vegan lunch met wortelwraps. Van die lekkere lentekleuren word ik zó vrolijk.
Recept: vegan gele tomatensoep met venkelzaad
Haal de lente in huis met deze zonnige gele tomatensoep met verfrissende venkelzaad en verse munt-topping. Natuurlijk is de soep vegan.